Balsareny – La resclosa dels manresans

El dissabte 18 de gener vam anar a Balsareny a fer el camí de la Resclosa dels Manresans. En total vam ser 33 participants, dels quals 21 van fer l’excursió i 12 van anar a visitar Navàs.

L’inici de la caminada va se a la masia de Can Salada i tot seguit vam passar per la colònia Tèxtil Sant Esteve, també coneguda per colònia Soldevila. Construïda a finals del s. XIX al costat de l’església romànica de Sant Esteve (segle XII), finalment va tancar el 1993. Actualment, la part dels habitatges presenta un estat ruïnós mentre que a les naus de la fàbrica hi ha instal·lada una empresa en actiu.

Seguint el camí, passem pel costat del Llobregat fins a arribar a la colònia tèxtil de la Rabeia que data del 1880 i que també es va tancar el 1993.

Tot seguit arribem a la Resclosa de la Séquia de Manresa o Resclosa dels Manresans: està formada per un tram del riu Llobregat, sota del castell de Balsareny. Al seu voltant neix la famosa «Séquia de Manresa», d’uns 27 Km. de longitud i construïda al segle XIV. Actualment subministra aigua a Manresa i als seus voltants.

I, des d’aquí, caminant per sobre i pel costat de la séquia, arribem al Pont de la Via, lloc a on l’autocar ens va venir a buscar.

Tot seguit vam anar a l’Ametlla de Merola, passant per Navàs per recollir als companys que ja ens estaven esperant.

L’Ametlla de Merola és petit nucli situat a la vora del Llobregat, al terme municipal de Puig-reig, que en origen també era una colònia tèxtil però diverses circumstàncies fan que en conservin vives bona part de les seves activitats culturals, festives i alguns signes d’identitat propis, com els Pastorets, que van rebre el Premi Creu de Sant Jordi l’any 2007, tot plegat descobert gràcies a una interessant visita guiada a la localitat.

Finalitzada la visita vàrem anar a dinar a l’únic restaurant del poble i, acabats de fer l’àpat, tots cap a casa, esperant la pròxima sortida.

Raimon Pey