Rasos de Tubau – Els 100 cims – Pedró de Tubau (1.543 m.)

Els Rasos de Tubau són una petita serralada al límit entre el Berguedà i el Ripollès. La cara septentrional forma una cinglera molt llarga i característica que es desploma sobre les valls de la Pobla de Lillet i de Gombrèn. La cara meridional, en canvi, forma una sèrie de pendents arbrats i de pastures que va perdent alçada cap a Sant Jaume de Frontanyà.

Bonica caminada des de Sant Jaume de Frontanyà quan, després d’aparcar a l’entrada del poble, passem davant de la imponent església romànica i seguim un sender a l’esquerra que, primer pel mig de camps i després pel bosc, es va enfilant amb trams revoltats fins arribar al collet de Sant Jaume on seguim un petit tram fins a la pista que passant per la font de la Mata va cap a can Romà i pugem cap a la Creu de Soler.

Aquí seguim per un corriol descendent que surt darrera d’un panell informatiu i, amb algun tram perdedor, baixem fins a creuar un torrent, passat el qual el camí s’enfila cap els cingles de les Baumes. Seguint sempre amb la cinglera a l’esquerra –però sense cap perill– anem pujant fins arribar als rasos i tot seguit al cim del Pedró de Tubau on, a més del senyal de vèrtex geodèsic, hi ha un pedró dedicat a Sant Marc

Aprofitem per reposar una estona mentre gaudim amb les esplèndides vistes que hi ha des d’aquest cim: es poden divisar, entre molts, els cims del Pedraforca, Comabona, Moixeró, Penyes Altes, Tosa d’Alp, Puigllançada, Creueta, Pedra Picada, Taga, Sant Amand, Puigmal ja innivat, etc, així com, les serres del Catllaràs, Cadí, Montgrony, i cap al sud, el Montseny, Montserrat, Cabrera, etc.

Comencem la tornada, baixant fins a la pista, que passa pel Prat i can Cintet i arriba a la carretera que en poc més d’un quilòmetre ens permetrà arribar al punt de sortida.

20 novembre 2019

Joan Almirall