NECROLÒGICA – MARIO FOLCH LLOVERA

El dia 9 de novembre de 2019 va morir en Mario Folch i Llovera, a l’edat de 87 anys.

Parlar d’en Mario és parlar d’una home afable i amb una modèstia que fa molts dels seus companys del Club en desconeguin la seva trajectòria dins de l’espeleologia i només en sàpiguen la seva faceta de senderista.

Tant des del C.E. Puigmal com des de Centre Excursionista Àliga, fou un un «pioner» que no tan sols feu les primeres exploracions a la Serra del Llaràs (Pallars Jussà – Alta Ribagorça) , sinó que també feu campanyes al naixements de Pisuerga (Palència), la cova del Tornero (Guadalajara) o a la de Graderas a Molinos (Terol).

Quan el 1962 es creà l’Escola Catalana d’Espeleologia, formà part de l’equip directiu i en fou monitor durant 15 anys.

Se’l pot considerar inventor d’un carburer d’acetilè d’autopressió, l’anomenat «Carburer Folch» i gràcies a les seves habilitats artesanals, sovint reparava i renovava les eines necessàries per a l’espeleologia.

El 1995 fou guardonar per la Generalitat amb la medalla de «Forjador de la Història Esportiva de Catalunya»