DINAR DE NADAL A BALAGUER

El Club va organitzar pel dissabte 21 de desembre, el tradicional dinar de Nadal aquesta vegada a Balaguer, afegint una visita guiada pel seu centre històric.

Per començar, vàrem ser 52 persones que vam sortir de Barcelona a les 8:30. En arribar a la Panadella vam esmorzar i en acabar vam seguir la ruta fins a Balaguer.

El viatge de Barcelona fins a l’entrada de Balaguer era el d’un dia assolellat però, de sobte, en entrar a la ciutat vam deixar de veure el sol degut a la intensa boira que hi havia.

Vam començar la visita guiada a la Plaça Mercadal on, per cert, hi havia el tradicional Mercat setmanal. Un mercat que té el seu origen el 1211 i que actualment, pel que vàrem observar, és força semblant al que estem acostumats a veure en altres llocs.

Seguint al guia, vam passar per un carrer tot porxat fins arribar a la plaça del Pou, també tota porxada, del segle XIV. Seguim cap a la «Reguereta», antic safareig del 1905 que surt en una escena de la pel·lícula Barcelona 1714. Continuem fins la Plaça de Sant Salvador on hi ha les restes de l’antiga església de Sant Salvador, construïda sobre una antiga mesquita i de la qual ja es tenen notícies documentals del 1163.

En aquest punt ens havíem de dividir ens dos grups: un per pujar a peu cap l’església de Santa Maria i l’altre per pujar-hi en autocar. Ni l’una cosa ni l’altre, vam haver de pujar tots a l’autocar degut a la intensa pluja que va començar en aquell moment.

Arribats a l’església la pluja va minvar una mica però no de manera suficient per gaudir de la vista que es veu d’allí. Aquesta església està sobre la ciutat en un tossal a la dreta del riu Segre. Gracies a un donatiu de 30.000 sous barcelonesos del rei Pere el Cerimoniós va començar la seva construcció el 1351, però no es va poder consagrar l’església fins el 1558. Es un edifici d’una sola nau amb capelles entre els contraforts i voltes de creueria.

Acabada la visita marxarem a dinar. No cal parlar del bon ambient: brindis, sorteig de tres pernils, un lot i varies botelles de vi i, en marxar, obsequi de una botella de cava per a cada participant.

D’aquesta manera acomiadem el 2019 desitjant que el 2020 sigui millor.

Bones Festes a tothom, esperant que a la pròxima sortida no decaigui la participació. Aquesta vegada a estat tot excel·lent.

Raimon Pey