VIATGE A GALÍCIA (RIAS BAIXAS)

Aquest estiu durant els dies 6 al 16 de juliol, vam emprendre un viatge cap a Galícia, per a conèixer sobretot les «Rias Baixas» i altres llocs del sud gallec.

Érem en Raimon Pey, Mª. Teresa Rafel, Ferran Alfonso, Neus Quintana, Pepita Lorente, Mª. Antonieta Laurido, Joan Almirall, Josep Piñol i Maria Àngels Tomás

Després d’uan bre visita a les ciutats de Burgos i de León, el primer lloc d’estada, durant quatre dies, va ser a Forcarei, a uns 60 Km. de Santiago de Compostel·la, on el dia següent vam fer les obligades visites la Catedral a la plaça de l’Obradoiro, Hostal dels Reis catòlics, Rua Nova, Universitat etc. De tornada va ser interessant conèixer el Pazo d’Oca, i l’impressionant salt d’aigua de Fervenza de Toxa.

A l’endemà anem al cap de Fisterre a observar la immensitat de l’oceà visible des d’aquell lloc. Vorejant l’oceà, baixem fins a Muros des d’on recórrer tota la ria de Muros i Noia, pel seu vessant nord fins a arribar a Padrón, lloc de visitants il·lustres com Rosalia de Castro, Camilo José Cela, etc.

Tornem a la mateixa ria, però aquesta vegada el recorregut és pel vessant sud, visitant Port de Son. Passem per el Dolmen d’Ateixos, pel pont medieval de Xuño, i visita al «Parque Natural de las Dunas de Corrubedo». A partir d’aquí passem a la Ria de Arousa, per la vessant nord. Després de passar A Riveira pugem al mirador de la Curota amb vistes espectaculars a la ria tant des del mirador Valle Inclan com des del de la Punta Curota situada A Pobla de Caramiñal.

El dia següent visitem Villagarcia de Arousa i la seva ria pel vessant sud. Pugem al mirador de Lobeira, i albirem la ria amb l’accés a l’illa d’Arousa, que visitarem. Passem per la Platja La Llançada amb visita a l’Ermita del mateix nom i finalment ens allotgem a La Toja.

Continuem el viatge a Vigo per a embarcar-nos per ana r a les Illes Cies, del Parc Nacional de les Illes Atlàntiques de Galícia. Després d’una caminada per les illes arribem fins O Faro da Porta, passant per un camí del llac que separa les dues illes. De tornada visitem la zona monumental de Pontevedra,

A l’altre dia, recorregut per la ria de Vigo, fins a Baiona i el Parador, passejant pels seus recintes emmurallats, veient l’ampla desembocadura de la ria.

Després, arribem a A Guarda, pujant a la muntanya de Santa Tegra, visitant l’ermita i les restes arqueològiques, albirant el riu Miño, frontera amb Portugal.

Al següent dia ens dirigim a la Ribera Sacra, contemplant el Monestir Sant Estevo de Ribas do Sil, i posteriorment ens dirigim als miradors per a admirar tota la Ribera del Sil i el seu impressionant canó.

Passem la nit a Ourense, després de visitar el seu centre històric. Ja de tornada, parem a El Burgo de Osma, on dormin, per a continuar el camí fins a casa.

Joan Almirall