GEÒRGIA – MUNTANYES DEL GRAN CAUCAS

28-06 – Sortim de Barcelona a primera hora de la tarda per arribar a Tbilisi, la capital de Geòrgia prop de la mitja nit.

29-06 – Trobada amb la guia que ens acompanyarà tot el viatge. Comencem la visita pel casc antic, de carrerons estrets i cases amb unes balconades i terrasses força particulars. Hi conviuen diverses religions (cristiana ortodoxa, jueva, musulmana) i visitem alguns dels seus temples. El riu Mikvari separa el casc antic de la ciutat més moderna i cosmopolita.

30-06 – En un vehicle tot terreny anem des de Tbilisi fins a Becho (570 Km.) a la part més occidental del país, a prop del Mar Negre. Des d’allà recorrerem els pobles que ens permetran conèixer alguns segments de la serralada del Gran Caucas.

01-07 – Agafem el camí fins al peu de l’Ushba (4700). Amb el desglaç es formen grans i espectaculars cascades. L’aigua brolla per tot arreu i ens envolta una vegetació exuberant. De tornada ens espera el cotxe per traslladar-nos a Mestia, centre administratiu de la regió d’Svanètia.

02-07– «Trek» als llacs de Koruldi. L’espectacle comença, a més de 4000 m.., el Temuldi, Laila, Chaniti i l’esmentat Ushba per la seva cara est, etc.. Són 17 Km..en part per pistes i d’altres per corriols força drets. Fem una aturada al costat dels llacs, per fer un mos i gaudir de les muntanyes de neu perpètua que ens envolten i a continuació tornem cap a Mestia.

03-07– Ens traslladem a Adisi i comencen el «trek» per la riba del riu Adishura que recull el desglaç de la gelera d’Adish. Per travessar aquest cabalós riu ho hem de fer amb cavalls. Davant nostre, el cim Tetnuldi (4800) sempre vestit de blanc. Pugem al pas de Chjutnieri canviant de vall fins a Iprari. Ens recull el transport que ens durà a Ushguli, població declarada Patrimoni de la Humanitat per les seves torres de defensa, pels històrics assetjaments de russos, armenis, turcs i d’altres.

04-07 – Seguim el riu Enguri i després de 19 Km. arriben a la gelera Shjara. De tornada visitem l’Església de Lamaria, del segle X, que segons ens informen és el millor exemple de l’arquitectura eclesiàstica de la regió.

05 i 06-07 – Dos dies de viatge per canviar de regió que aprofitem per a fer turisme. Visitem Gori la ciutat natal de Ióssif Stalin i el museu que duu el seu nom al costat del qual hi ha el vagó de tren on W. Churchill, F.D. Rooselvelt i ell mateix es van reunir per a repartir-se el pastis de l’ Alemanya vençuda. Visitem la ciutat rupestre de Uplistsije, (fortalesa del Senyor), un complex de cases, temples, palaus, carrers i escales tallades a les roques i que fou habitada des de l’Edat de Ferro fins a l’Edat Mitjana.

07-07 – Kazbegui cuitat a la zona de Stepantsminda a pocs quilòmetres del punt on hi ha les fronteres de Rússia i l’Azerbaidjan. Aquí hi ha el cim mes alt del Caucas (5070) i que dóna nom a a la ciutat. Un nou «treck» ens porta a Juta a traves de la Vall d’Sno vorejada de muntanyes que s’enfilen als 3900 m. Entrem a la vall que porta al cim Chaujebi (3842) remuntant-la fins a uns estanys i a un refugi ple de gent muntanyenca. Tornem cap a Kazbegui on ens allotgem.

08-07 – Cami de tornada cap al punt de partida, Tbilisi per fer nit al dia següent, amb escala a Istanbul, arribada a Barcelona.

Rafael Rosa