SANT PAU DE SEGÚRIES

La sortida del 15 de juny, darrera d’aquesta temporada, va ser a  Les Planes de la Ral – Sant Pau de Segúries, que havent estat prevista pel novembre del 2018, es va suspendre per culpa del mal temps.

En un dia amb el temps excel·lent i sense grans calorades, hi varen assistir un total de 21 excursionistes dels quals 15 van fer la caminada i els altres 6 van visitar Sant Joan de les Abadesses.

L’autocar va deixar primer els de Sant Joan de les Abadesses. Els caminadors, després de travessar un càmping, van arribar al Santuari  de la Mare de Déu del Remei.

L’antiga parròquia de Sant Cristòfol de Creixenturri (1169), fou destruïda per un terratrèmol el 1428, reconstruïda el 1597, ampliada el 1812 amb una altra capella i reemplaçada finalment per l’actual, obra d’Antoni Masmitjà, iniciada el 1849 i finalitzada a les acaballes del s. XIX.

Una vegada fetes les fotos adients, vàrem seguir el camí passant per les mines de carbur.

Restes de vegetals i d’animals marins de fa uns 50 milions d’anys es van fossilitzar transformant-se en un hidrocarbur pobre utilitzat fins a principis de segle XX que amb l’aparició de l’ús de l’electricitat, l’explotació s’aturà. Als anys 40 del segle passat es va reobrir la mina, però la baixa rendibilitat va fer que s’abandonés definitivament.

Seguin el camí, passem al marge dret del riu Ter. Més amunt, passem per les planes de la Ral. En mig dels plans, arribem al llogarret de la Ral, nucli fundat per Jaume I com a seu de vegueria. Més amunt sortim a la carretera on tornarem a l’autocar que ens portarà a Sant Joan de les Abadesses.

Un cop reagrupats, com de costum, anem a dinar i en acabar el retorn cap a casa.

Bones vacances a tots i fins a setembre, esperant  veure una bona participació.

Raimon Pey