SABÍEU QUE …

Alto Adige és la denominació italiana del Tirol del Sud?

La Regió Autònoma italiana de Trentino – Alto Adige està formada per dos territoris històric-geogràfics, amb capitals a Trento i Bozen respectivament, que fins a la Primera Guerra Mundial formaven part de la província austríaca del Tirol.

El geògraf Ettore Tolomei. seguint els patrons napoleònics, va crear el 1906 el nom italià d’Alto Adige per a difuminar la identitat alemanya de la regió tot evitant d’esmentar Tirol i substituir-lo pel nom del riu que la travessa i  que després de passar per Trento i Verona desemboca a l’Adriàtic a prop de Venècia.

A més de l’italià i l’alemany (idiomes dels rètols de les carreteres), en aquest territori es parla també la llengua «ladina» de la família retoromànica principalment a les valls de les Dolomites.

Finalment i després de fortes reivindicacions –algunes de les quals amb explosius en infraestructures importants– aquest territori fou declarat a la Constitució de 1948 com a Regió amb Estatut Especial igual que Sardenya, Sicília, la Vall d’Aosta i Friül-Venècia, és a dir que disposen de més competències que la resta de regions italianes tot i les diverses modificacions, en un sentit o en un altre, fins a la darrera del 2001 on s’amplien les competències.

Cal destacar que per la seva situació geogràfica, a cavall de dues vessants alpines, aquest territori ha estrat des de l’antiguitat camí de pas entre el nord d’Europa i l’Adriàtic amb les seves connexions bizantines cap a l’Orient Pròxim, en més antic dels quals és la nomenada Ruta de l’Ambre –resina fossilitzada utilitzada en joieria fina a l’Edat Mitjana– de la que se’n tenen notícies  des del segle V aC.

Per aquesta raó la ciutat de Trento fou l’escollida per a celebrar, en múltiples etapes, el famós Concili (entre 1545 i 1563) que donà peu a la Contrareforma i les seves profundes conseqüències a l’Europa d’Època Moderna..

Aquesta entrada va ser publicada a Cultura.