ELS CARROS DE FOC – UNA TRAVESSA AMB EN GABRIEL

Una de las experiències compartides amb en Gabriel –amic inoblidable per la seva afabilitat– va ser la travessa als Carros de Foc, al Pallars Sobirà,

El 25 de setembre de 2006 sortirem d’Espot agafant el camí cap al refugi Josep Maria Blanc, d’Estany Tort, per fer la primera nit.

Al dia següent ens enfilàrem cap a la collada del Saburó, i tot flanquejat pujarem a la cresta del Tuc de Saburò on gaudirem de les vistes del Peguera i a sota l’Estany de Mar i, al fons, el de Colomina. Passant pel Pas de l’Ós arribàrem al refugi de Colomina.

Des del refugi baixàrem per les vies d’un antic carrilet cap a Estany Gento, vàrem creuar la resclosa de l’estany de Nariolo per iniciar la pujada a la collada del Delllui des d’on es divisa un bon panorama dels estanys d’Exerola i Cubieso, el de Nariolo i al fons el Peguera. Pausa per dinar i a la tarda baixàrem cap a l’estany de Llebreta, per la ribera de Sant Nicolau, per la vall de Dellui, la de Sant Nicolau fins arribar al refugi d’Estany Llong.

A l’endemà férem al camí del Portarró d’Espot des d’on es veu l’Agulla del Portarró, el Pic de Subenuix i l’Estany Llong. Durant la baixada una impressionant vista dels Encantats, per arribar finalment al refugi d’Amitges.

Últim dia de baixada, cap a l’Estany de Sant Maurici veient els Pics de Monastero i Peguera a l’alba, passant per l’estany de la Cabana i Ratera fins a Espot, on finalitzàrem aquest recorregut.

Els companys de travessa foren en Gabriel Villalonga, en Raimon Pey, en Josep Mª. Argenté, veí d’en Gabriel a La Molina i jo mateix.

Joan Almirall