JACIMENT ARQUEOLÒGIC «L’ESQUERDA»

El dimecres 25 d’abril una trentena de socis en vàrem desplaçar fins a Roda de Ter per a visitar el jaciment arqueològic «L’Esquerda» que està en una mena de península amb uns 50 metres d’alçada sobre un dels nombrosos meandres que el riu Ter fa per aquells contrades.

Per la seva situació –bona part el seu perfil cau a plom sobre el riu– fou poblada en diferents èpoques de la història.

En primer lloc fou una fortalesa ibera (oppidum ibèric) amb una muralles i torres imponents, alguns carrers de la qual van ser utilitzats a l’alta Edat Mitjana pels carolingis de la Marca Hispànica i va estar ocupada durant gairebé tota aquesta època, tal com es pot deduir de les diferents estances amb forns, restes de ferro, etc. que seguien l’estructura i l’orientació ibèrica fins que a causa diverses lluites feudals s’inicià el despoblament a mitjans del s. XIII

Per la seva situació en alçada hi ha cisternes per a disposar d’aigua, construïdes aprofitant les esquerdes naturals de la pedra. També hi ha tombes antropomorfes al voltant de l’església de Sant Pere. A destacar que els esquelets torbats el alguna d’aquestes tombes corresponen a famílies senceres, el que suggereix l’inici de l’època de les pestes que delmaren la població, tant catalana com europea.

Finalment i després d’una calorada sensacional –l’organització facilità umbel·les– ens traslladem a dinar a Folgueroles on després d’alguna visita turística tornàrem cap a casa.

Jordi Rius

Aquesta entrada va ser publicada a Cultura.