ESPINELVES

El 16 de juny vàrem fer la darrera sortida de la temporada que, per tal com s’havia avisat de fortes pujades, els 32 participants es van dividir, com d’altra banda és habitual, en dos grups. Així, 11 van afrontar el camí previst pels organitzadors i els altres 21 varen visitar l’Arbreda de Masjoan.

Amb molt bona fe, els caminadors començaren la ruta tot gaudint d’un preciós bosc d’arbres centenaris. La part final de l’anada se’ns complicà una mica, ja que degut a les darreres pluges la vegetació no ens va deixar seguir el camí. Vam tornar enrere i vam desfer el trajecte, ara tot de baixada.

L’Arbreda de Masjoan està en una masia del segle XII, on hi resideix des de 1710 la família Masferrer. L’arborètum de Masjoan fou creat per Marià Masferrer Rierola (1856-1923) i seguit pel seu nebot, Jesús Masferrer Torrent (1918-2006), que va promoure la introducció de coníferes com l’avet Douglas i l’avet de Masjoan (Abiesmasjoanis), que va descobrir ell mateix.

El recorregut daquesta arbreda és un camí de muntanya, amb pujades i baixades que van passar desapercebudes pels «no caminadors» gràcies a les detallades explicacions del guia que els assenyalava els arbres monumentals de tot el trajecte.

A Espinelves van visitar lesglésia, datada del 943 i consagrada 1186, dedicada al diaca i màrtir sant Vicenç i a l’Apòstol sant Jaume. Als segles XVI i XVII s’hi van fer modificacions tot mutilant i transformant l’difici: l’absis dedicat a sant Jaume va ser convertit en capella i es va obrir un gran arc que comunicava les dues naus.

Finalment tothom és va dirigir a l’únic bar del poble per a refrescar-se, descansar i esperar l’arribada dels 11 muntanyencs.

Després d’un bon àpat a Viladrau ens vam acomiadar de la muntanya fins al setembre esperant que la propera temporada sigui tant, o més, entretinguda que la que hem acabat.

Josep Piñol – Raimon Pey