DINAR DE NADAL A BESALÚ

El 16 de desembre de 2017 vam celebrar a Besalú (La Garrotxa) el Dinar de Nadal del Club.

Un total de 55 socis i simpatitzants, amb un temps força fred, seguirem les explicacions de la guia que ens acompanyà en tot el recorregut.

Un dels models de poblament urbà medieval és el de les cruïlles de camins on hi acudeixen gent de diverses procedències a fer intercanvis de bens que derivaran en mercats. Ràpidament s’hi construeix un castell –el poder ha de controlar el moviment mercantil i cobrar-ne les taxes pertinents– i progressivament va creixent la vila, amb les seves esglésies, etc.

Aquesta vila amb les seves comunicacions amb Olot, Figueres i Girona, n’és un exemple característic i el seu creixement la convertí en el capital del comtat del mateix nom pels volts del segle X.

El darrer comte de Besalú, Bernat III de 50 anys, és casà amb Ximena d’Osona de 8 anys, filla de Ramon Berenguer III de Barcelona. En morir sense descendència, el comte de Barcelona afegí al seu territori els comtats d’Osona i de Besalú.

Característica comú a l’època, la vila comptà amb una important comunitat jueva, de la que avui en queda només el pati de la sinagoga i el micvé, bany ritual de purificació del judaisme.

Són dignes de visitar l’església romànica de Sant Vicenç i el Monestir de Sant Pere, també romànic, tot i que el claustre i altres edificis monàstics foren destruïts durant la Guerra Civil.

Després de l’audiovisual de la història de la població, ens traslladàrem al restaurant on ens ens atipàrem de valent. En havent dinat es rifaren els pernils de costum i s’obsequià als participants amb una ampolla de vermut.

Bon Nadal a tothom i els millors desitjos per l’Any Nou.

Jordi Rius