VIATGE A ISLÀNDIA

ISLÀNDIA es un país de contrastos on la naturalesa se’ns mostra dura, inhòspita, canviant, però bellament  imprevisible i que ens va atrapant constantment  en totes les seves propostes.

Aquesta illa situada la part més meridional de l’hemisferi nord, està encavallada entre dues plaques tectòniques: l’Americana i l’Eurasiàtica, fet que origina d’una banda la seva peculiar orografia i d’altra els volcans, guèisers, aigües termals, bombolles de fang, etc.

El seu poblament tardà s’origina entre els segles VIII i IX i es descriu a les conegudes «sagues» o narracions èpiques vikingues. Ja en Època Moderna ha format part de Noruega i de Dinamarca, fins que 1944 declarà la seva independència. Actualment compta amb uns 320.000 habitants.

Ens proposem recórrer l’illa seguint la carretera N1 de circumval·lació i entrar a d’altres de secundàries que ens portin a conèixer salts d’aigua, cascades, volcans o guèisers,

Iniciem la ruta per l’est, pel parc nacional de PINGVELLIR amb les seves especials característiques tectòniques i volcàniques: hi ha un canó d’uns 20 m. d’amplada amb parets d’alçada significativament diferent que indica la separació entre plaques.

Seguim donant la volta a l’illa. A l’est amb els seus pobles mariners i la vall de Vesturdalur, amb zones volcàniques i salts d’aigua impressionants . Al nord gaudim de les aigües geo-termals del llac Myvatn i veiem com es distribueix aigua calenta gratuïta a tot els habitatges. Allà trobem la segona ciutat en importància: AKUREYRI.

Continuem pel nord resseguint els fiords on hi ha les famoses “cases de gespa”: tenen la taulada i les parets envoltades de gespa que les aïlla del fred . En alguns llocs les hem vist totalment enterrades, deixant visible només l’entrada.

Finalment arribem a REYKJAVIK, ciutat moderna on hi viu gairebé la meitat de la població del país, ubicada en una badia al marge sud-est de l’illa. Abastable i tranquil·la (malgrat les obres) convida al passeig tot recordant més una àrea residencial que una gran urbs.

Els participants en aquest viatge, del 22 de juny al 6 de juliol foren: Joan Alsina, Ferran Forch, Pilar Gaset, Toni Muñoz, Teresa Pigrau, Rafael Rosa i Ramon Vilatovà

Teresa Pigrau