DINAR DE NADAL – CERVERA

El 17 de desembre una cinquantena de socis ens traslladàrem a Cervera per celebrar el tradicional Dinar de Nadal que, a més marca l’inici de vacances d’hivern al Club.

Tot i que la sortida de Barcelona fou passada per aigua, el temps s’aclarí i poguérem fer tranquil·lament la visita a la ciutat de la mà d’un guia entusiasta que ens explicà els orígens de la ciutat l’any 1046 i el creixement de la població a l’Edat mitjana en estabilitzar-se la frontera amb els sarraïns.

Ens explicà, també, els dos fets de més transcendència històrica que protagonitza Cervera: en primer lloc, a les corts celebrades al desembre de l’any 1359, s’establí que la Diputació del General (Diputació) passés a ser una institució estable, en comptes de temporal com ho era des del 1289. Recordem que aquesta institució era la recaptadora d’impostos destinats a les despeses per a les guerres que hi havia a l’època. Més tard, i a partir del seu caràcter permanent, esdevingué l’Administració del Principat. En segon lloc, després la derrota de 1714, es van tancar totes les universitats del Principat i se’n va crear una de nova a la ciutat, que finalment pagarien els ciutadans cerverins a través d’impostos.

Així, doncs, després de visitar l’Església de Santa Maria, passar pel Carreró de les Bruixes, pel carrer Major i recórrer diferents sales de la Universitat amb especial atenció al Paranimf, anàrem a dinar, després del qual es procedí al sorteig de tres pernils i al lliurament d’un obsequi a cada participant.

D’aquesta manera acomiadem l’any 2016, amb l’esperança que el 2017 sigui millor que el que s’acaba.

Jordi Rius